ROT-avdraget

Idag finns möjligheten att få ROT-avdrag om man renoverar sin bostad. Detta är en mycket fördelaktig skattereduktion som har gjort att fler människor anlitar en firma som har F-skatt för att renovera sin villa eller lägenhet. I samband med att ROT-avdraget infördes fick man också möjlighet att söka RUT-avdrag. Rut-avdrag kan man få om man anlitar en firma för att städa, flyttstäda eller putsa fönster i bostaden. Man kan också få stödet för andra sysslor som till exempel barnpassning eller trädgårdsskötsel. Det kan vara en stor fördel att kunna anlita en registrerad firma för att klippa sin gräsmatta om man blivit äldre och inte riktigt orkar med den sysslan. Om du vill veta mer ingående om ROT-avdraget kan du besöka Skatteverkets hemsida eller ringa dem och fråga.

ROT-avdraget fungerar idag så att den firma man anlitar direkt drar av 50 % av kostnaden för arbetet på fakturan. Det är alltså inte så att man kan få ROT-avdrag på material som behövs för renoveringen. Om man till exempel vill sätta in en diskmaskin i lägenheten kan man enbart få skatteavdrag för den tid firman lägger ned på arbetet och den kostnad som är förknippad med det. Kostnaden för diskmaskinen är alltså inte berättigad till ROT-avdrag. ROT-avdraget som firman dragit av på din faktura kommer sedan att betalas ut till firman från skatteverket efter att firman ansökt om detta. Du får därefter ett brev från skattemyndigheten att du använt dig av ROT-avdrag under året. Året därpå ingår avdraget i din självdeklaration. ROT-avdraget utgår inte för en nybyggnation av en fastighet utan enbart för renovering av befintlig bostad.

Det är inte alltid säkert att du i slutändan får det ROT-avdrag som företaget dragit av på fakturan. Du måste vara ägare av bostaden och du måste också ha tillräckligt stor inkomst för att kunna få ut maximalt avdrag. Om man är två personer som äger fastigheten kan man maximalt få ut 100 000 kr i ROT-avdrag. Är man ensamstående är det 50 000 kr som är taket. Man kan inte få skattereduktion om man själv utfört arbetet och det är inte heller godkänt att anlita en närstående som till exempel make/maka, syskon eller son/dotter.