Deklarera försäljningen

När försäljningen av din lägenhet eller villa är genomförd skall försäljningen deklareras och du skall betala skatt på vinsten du fått vid försäljningen. Om du varit förutseende och sparat kvitton på de renoveringar du utfört under åren får du möjlighet att dra av dessa förbättringskostnader från vinsten. Om du till exempel renoverat ditt badrum och sparat kvitton från firman som hjälpte dig så är detta kvitto värdefullt vid deklarationen.
Om det är en privatbostad du sålt skall du använda dig av blankett K5 som du enkelt laddar ned från skatteverkets hemsida. Om det är en näringsfastighet du sålt, t ex jordbruks- eller skogsfastighet, så är det blankett K7 som kall användas. På blankett K5 skall du fylla i det pris du fick vid försäljningen. Från denna summa skall du sedan dra av det arvode du betalade till mäklaren. Du skall också räkna ifrån det du köpte in fastigheten för. Tänk på att du här även får räkna med de kostnader du haft för lagfart med mera. Efter detta återstår att försöka få fram underlag för de förbättringar du gjort i fastigheten.
Idag har man stor hjälp av att välja att deklarera på Internet med hjälp av e-legitimation. Om man loggar in på sin deklaration skatteverkets hemsida med hjälp av BankID finns många uppgifter förtryckta i deklarationsbilagorna. Här finns alltså redan blanketten K5 med uppgifter på fastighetsbeteckningen på den villa du sålt och där finns också redan försäljningspriset inlagt. Sen gäller det för dig att hitta så mycket avdrag som möjligt för att få ned vinsten. När du är klar och inte har mer att dra av för återstår en summa som du sedan skall föra in i inkomstdeklarationen i ruta 65. Du kommer inte att behöva skatta för hela denna summa utan skatteverket räknar automatiskt av 22 trettiondelar. På denna summa betalar du 30 procent skatt. Om du deklarerar via internet kan du också gå in på skatteberäkningen och direkt se vilken restskatt du kommer att få. Vid en husförsäljning som gått med vinst får du för det mesta räkna med att betala restskatt. Det är bara i det läge du sålt villan eller lägenheten med liten vinst eller kanske förlust och du har betalat in för mycket skatt under året som du kan räkna med att inte få restskatt. Försök att sätta in restskatten på ditt skattekonto så snart som möjligt för att inte behöva betala onödiga räntekostnader till skattemyndigheten.